Tuesday, June 29, 2010

3 försök på långt drag

Eftersom jag har utmanat er alla att experimentera i år, så tänkte jag att jag själv måste göra som jag säger. Jag har testat långt drag i 3 olika fibrer.

Det är från vänster:
  1. Jak - kardad till punis och spunnet på Kromski Polonaise, utväxling 20:1.

  2. CVM - otvättad ull, tvättad och kardad, spunnen på Ashford traditional, utväxling 12:1.

  3. Columbia - roving. Spunnet på Polonaise, utväxling 20:1

Det som var roligast, och gick bäst var jaken. Den var lättast att spinna, och garnet blev bäst. Svårast var CVM-ullen. Jag hade inte tvättat den tillräckligt noga, så det är fortfarande lanolin i den. Det är inte lätt att spinna långt drag med fet ull - jag vet inte ens om det är möjligt? Det här blev något sorts försök till långt drag. Columbiaullen var lätt på så sätt att det var i roving, mindre jobb att förbereda och så. Däremot så var ullen hiskeligt torr och tråkig, känns helt livlös och trist. Garnet blir inte heller så spännande då. Eftersom det kändes så trist, så ansträngde jag mig inte särskilt, utan spann på så fort jag kunde för att bli klar. Jag har tyvärr mer av denna ull....

Jag efterbehandlade garnertna genom att tvätta dem omväxlande i varmt och kallt vatten, försökte chocka dom lite. Och sedan dängde jag dem i väggen i badrummet. Det garn som förändrades mest av denna behandlingen var jaken - den blev mycket mjukare och luftigare, ett helt annat garn. Även CVM-garnet blev lite mjukare och hade blommat upp. Det trista Columbiagarnet tycks inget kunna rädda...

Jag har fler planer för långt drag: bomullspunis, CVM - fast ordentligt tvättad, kamel, att karda upp ett tops band som Emmy beskrivit tidigare, kanske Shetland.

Det som jag inte lyckats med i något av de här 3 experimenten, är att få ett elastiskt garn. Jag ska jobba på att få det mer luftigt, och mer elastiskt. Det blir nästa utmaning till mig själv.

Labels: , ,

3 Comments:

Blogger Åsa - "LaOsica" said...

Hmmmm, jag sitter och funderar över vad det kan vara som gör att jag undviker long draw som pesten . . . Jag får återkomma med en analys. Jag borde verkligen ta tag i det, för det låter så lockande när du beskriver hur du gjort!

June 29, 2010 at 10:46 PM  
Blogger fale artut said...

Jag spann kashmir och det gick fint, sen gjorde jag något liknande med angoran, men den har fått ben! Glömde bort att skriva om det..Hmmm.
Det går vilt till när Du gör garn! Kul att läsa om Dina erfarenheter!

June 30, 2010 at 8:20 AM  
Anonymous Maria i L100 said...

Jag som blev så taggad av träffen har inte hunnit med någon spinning alls ännu, men det är jätteinspirerande att läsa om dina experiment och se hur bra det blir!

Maria i Lång100

July 6, 2010 at 3:57 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home