Tuesday, May 18, 2010

jakfibrer = korta fibrer

Jag tänkte utmana mig själv att spinna 100% jakfibrer - det var bland de kortaste jag kunde hitta! Eftersom de fibrer jag hade var i okardat skick, tänkte jag att det var utmärkt till att öva långt drag med kardrullar. Så först fick jag karda:
Det gick bra. Jag tog väldigt lite fibrer åt gången, och tog 2-3 tag med kardan så var det klart. Jag förde över alla fibrer till en karda, och la den i knät. Sedan tog jag en tunn rundstav i trä och rullade upp fibrerna rund den och försökte rulla ganska hårt.

Efter det var det bara att spinna! Och det krävs övning, inget snack om saken, men detta spinnsätt var nog det mest beroendeframkallande jag prövat. Den känslan man får när allt fungerar, och man bara drar ut tråden från kardrullen, utan motstånd, men med en lite seg känsla... obeskrivligt med härligt!!

Det blev 2 halvfulla spolar, och eftersom detta garn är mindre starkt än andra garner så valde jag att inte sätta något motstånd alls på rullarna när jag tvinnade. Jag trädde bara upp rullarna på stickor och la i en plastkorg, så fick garnet röra sig fritt. Det gick bra.


1 gång gick en tråd av, men det var för att jag hade spunnit det alldeles för tunnt just där.

1 härva jakgarn. Det som återstår är att tvätta och efterbehandla och mäta upp det. Om det blir så mjukt och härligt som jag hoppas, även efter tvätt, så tänker jag mig muddar eller liknande, med något litet spetsmönster.
Men först måste jag spinna mer med långt drag!!Labels: , , ,

4 Comments:

Blogger Åsa - "LaOsica" said...

Snyggt! Det låter som ett härligt garn, verkligen.

May 20, 2010 at 11:01 PM  
Blogger Åsa i Skuttunge said...

så fint det blev! själv ligger jag i spinnträda...

May 20, 2010 at 11:04 PM  
Anonymous Andreas said...

Ser spännande ut!

Som nybörjare i spinnarvärlden, har jag sett en del efterbehandlingar på nyspunnet garn. Men jag blir nyfiken på hur folk gör. Hur går man från spunnet till färdigt, stickbart garn?

May 26, 2010 at 1:08 AM  
Blogger cgoyer said...

Sorry, I only speak english but wanted to tell you how beautiful your yarn is. It looks like it will be perfect as knitted cuffs.

June 15, 2010 at 3:51 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home