Thursday, April 29, 2010

Långt drag - svårigheter och tips

Kanske har ni kommit igång att prova lite nu? Det finns ju vissa svårigheter och tips som kan vara bra att vara uppmärksam på. Och är ni som jag, så hjälper det inte hur många gånger man läser om något, det är först när man provar själv som man riktigt förstår!
Först lite sådant som kan vara problematiskt:

  • Problem för nybörjare kan vara att få garnet jämnt. Garnet blir gärna tunnare och tunnare tills det går av. För att undvika detta, försök att få in mer snodd i fibrerna. Ju mer snodd man har när man drar ut fibrerna till en tråd, desto tjockare blir tråden.
  • Att låta snodden gå upp i fibrerna. Detta är ofta precis tvärtemot hur vi spinner nu, när vi har full kontroll över fibrerna och matar ut dem i snodden, istället för att låta snodden gå upp i fibrerna.
  • hålla fibrerna löst! Fibrerna måste kunna röra sig. Håller man för hårt, blir det bara en trasslig klump i handen, och en tråd som går av.

    Och så lite tips:
  • Preparation av fibrerna- viktigast av allt! Gör Tunna, tunna kardrullar som nästan är ömtåliga. Balansgången ligger i att spinna en tråd som känns lite elastisk, men som har tillräckligt med snodd för att hålla ihop. Detta lär man sig med övning att känna i fingertopparna, när man har tillräckligt med snodd i förhållande till garnet. (Jag märkte en otrolig skillnad på de kardrullar som jag gjort bra, och de jag slarvat med. Det jobb man lägger ned på förberedelser har man verkligen igen!)
  • Garntjocklek: Det hjälper inte med tjockare kardrullar för tjockare garn. Istället ska man vänta med att dra bak fiberhanden tills det är mycket snodd uppbyggt, sedan snabbt tillbaks med fibrern. Tekniken bygger på att den aktiva snodden hoppar till de ställen som har mins fibrer - de tunnaste delarna - och stannar där. Det betyder att dessa tunna ställen inte kan dras ut mer, men de överhoppade, tjocka ställena på garnet har inte så mycket snodd, utan kan dras ut till de är tunnare, då stannar snodd även där. Till slut, med övning, kan man spinna ett helt jämnt garn, med jämn snodd. (sägs det....)

    Jag tycker det är knepigt, men otroligt roligt. Man kommer in i ett härligt flow när allting fungerar, och det känns nästan övernaturligt att man kan dra ut så korta fibrer till en tråd som hänger ihop. Så med tiden blir det nog ett någorlunda jämnt kardgarn även hos mig.

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Kristina said...

Heej !!!Underbart inspirerande blogg! Sitter här och kikar runt.Har mej en för mej ny spinnrock och tror jag kanske måste sej mej besegrad...jag kan inte!Frustrationen är stor! Får helt enkelt leta kurs eller hyra in mej hos någon som kan...

May 2, 2010 at 8:13 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home