Sunday, February 15, 2009

Långdragen övning

Äntligen har jag kommit igenom 100 g övningsull. Mycket svärande har blev det och både katten och sambon flydde fältet när jag stampade ut i köket efter mer te. Tålamodsprövande har det varit men som tur är så är man född med en jäkla envishet.

Jag har lärt mig en del. Jag började nog i lite fel ände. Jag kardade ullen och det verkar som min kardteknik är långt från fulländad, för när jag efter ett tag gav upp och prövade med att fluffa och predrafta ullen istället, så gick det betydligt bättre. I början fladdrade högerhanden omkring och visste inte riktigt vad den skulle hitta på, men sedan hittade den skruven till bromsbandet och hjälpte till där istället.

Mitt största misstag var nog att jag hade en ull som var lite för dålig som första övningsobjekt. Det var en härlig BFL som nog blev lite på gränsen till filtad i mina första färgningsförsök, men inte så dålig att den inte gick att använda.

Resultatet blev inte helt dåligt och jag tänkte att det kan bli en väldigt gossig sittdyna, men jag ska komplettera med ytterligare 100g BFL denna gång ofärgad, så jag får öva lite mer och se om resultatet verkligen berode på ullen.

Till höger på spolen kan man se resultatet av kardad ull och till vänster predraftad ull. Det akrade ullen fick ett mer filtat ovårdad utseende.


I början blev det många "klumpar" av ospunnen ull med tunna bitar av överspunnen sytråd. Sedan artade det sig och blev riktigt fluffigt. Totalt 180m blev det.

Labels: , ,

6 Comments:

Blogger Åsa i Skuttunge said...

Det verkar ju som om övning ger färdighet i alla fall! - klokt av dom andra att fly fältet under tiden..;-)Själv har jga precis plockat av en liten härva med kammat Värmlandsfår (kedjetvinnat tunnt) så jag kansek skulle ge mig på nått mer avancerat som enhandspinning....

February 15, 2009 at 3:23 PM  
Blogger Anna said...

Ser ut som exklusiva Colinette point five i mina ögon!

February 15, 2009 at 3:34 PM  
Blogger Åsa - "LaOsica" said...

Men jädrans vad snyggt!

February 15, 2009 at 7:48 PM  
Blogger fale artut said...

En Dum En tror att du har spunnit förut!
Jag har inte vågat prova denna teknik än. Det ser supermysigt ut!

February 15, 2009 at 10:39 PM  
Blogger Ulrika said...

Tack för alla snälla komentarer. Det mest frustrerande med övningen var väl just att man har spunnit så mkt innan och helt plötsligt känner man sig helt ny och grön igen, och att man kunde bli på så dåligt humör av det. Men det ordnade ju till sig på slutet.

February 16, 2009 at 7:21 AM  
Blogger Tina said...

Jamen - det är ju det som är hela meningen! Att det ska vara utmanande och frustrerande och man får testa något nytt - och så blir resultatet så bra!
jättekul - tack för att du delar med dig! Jag blev iallafall inspirerad!

February 16, 2009 at 12:35 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home