Thursday, July 24, 2008

Det entrådiga garnet

Nu har jag skickat iväg mitt entrådiga garn till min bytespartner, och hon verkade bli glad.


100 g. multifärgad merino, entrådigt. Det är ca 335 m, jag har inte mätt WPI. Det känns mjukt och balanserat och inte alls med för mycket snodd, men det är ju svårt att säga utan att ha stickat med det.
Det enda jag gjorde som efterbehandling var att härva upp det på härvträt, tvätta det och sedan låta det hänga på tork med en liten kökshandduk längst ner i härvan. Ingen överdriven tyngd alltså, och det verkar ha räckt.
Det här ger definitivt blodad tand, entrådigt garn är trevligt, och så går det snabbt att spinna också :)




Friday, July 11, 2008

Spinning är en sport

Iallafall kan man ta alla tillfällen i akt att spinna. Det finns ju de som tittar på sportevenemang på TV, och det går tydligen utmärkt att spinna till. Här är några exempel:

Le Tour de Fleece - "Spin from your Stash" challenge. Här är en av deltagarna som har en underbar låda med fibrer som ska spinnas upp under tävlingens gång.
Tour de Fleece - Här ska man spinna varje dag som det cyklas. Gärna spinna något utmanande den dagen som det är mycket backcykling. Det finns en flickr grupp om man vill spana in resultatet från grupperna.

Spinning Olympics - Det här är visserligen en gammal länk, från 2006, men jag tyckte det var ett trevligt sätt att fira spinning olympics på. Speciellt utmanande att spinna med diskhandskar på!

Yarnspinners hade förra året en spinning olympics, då hon skulle spinna så många meter garn som möjligt under olympiaden. Här är det imponerande resultatet. I sin podcast så berättar hon att i år så är hennes utmaning att spinna något som är utmanande för en själv. Hon ska själv sortera, tvätta en fäll och sedan förbereda och spinna fibrerna till garn.

Personligen är jag gladare om jag får spinna utan att titta på sport, men jag funderar på att hänga på lite på spinnolympiaden ändå. Utmana mig själv kan jag ju göra vid den tidpunkten, utan att spendera ohemula tråkiga timmar framför TVn. Återstår då att se vad jag ska utmana mig med.

Någon annan som vill hänga på?

Wednesday, July 02, 2008

Hemligt spinneri

Jag har gått med i en UK-baserad spinnhemlis, och vågar därför inte posta på min egen blogg. I hemlis ska man skicka både handspunnet garn och fibrer, och jag blev precis klart med garnet igår natt.

Det är flerfärgad merino som jag försökt spinna löst entrådigt till ett sjalgarn eller liknande. Ska ta loss det och tvätta det, och se om jag lyckades, och hur många meter det blev.

Min hemlis gillar lila, blått och grönt, och ville ha något som hon inte vanligtvis skulle göra själv - jag hoppas hon gillar det här (det är ju iallafall lite lila i....)