Friday, July 23, 2010

Kamel spunnen på stödd slända

Jag har under hela våren hållit på med ett projekt att spinna kamel på min tibetanska slända. Jag gillar verkligen att spinna på stödd slända, men det har varit rejält tidskrävande, och jag är väldigt nöjd att jag äntligen är färdig. Och min tibetanska slända har snabbt seglat upp som en favorit i min samling.


Jag tycker att själva spinnandet gick jättebra när jag väl hade fått inte flytet. Jag hade kamelull på topsband, men tyckte att det var besvärligt att spinna direkt från det så jag drog av små tussar som jag spann på tvären ifrån. Det gick mycket lättare. Och det var inget som helst problem att man får skarva mycket. Det är bar att lägga änden från det nyss spunna mot den nya fibertussen så sitter de snart ihop nästan genom magi :)


Att tvinna var sen lite besvärligare. Jag hade väldigt svårt att bara få till fart på sländan när den skulle snurra åt andra hållet. Fingrarna var inte alls med på den omvända rörelsen. Till slut flyttade jag slända och satte fart på den med vänsterhanden istället. Då kunde jag göra samma rörelse med fingrarna och ändå få sländan att snurra åt andra hållet. Det blev klumpiga rörelser dock. Jag är väldigt högerhänt. 

Så klantade jag också till det lite i tvinningen, och lyckades inte hålla riktigt jämn spänning mellan de två trådarna så tvinningen är inte alls så jämn som jag skulle önska. Fick också i alldeles för lite snodd från början och det hela slutade med att jag körde garnet fram och tillbaka genom spinnrocken ett par vändor för att få till det hela skapligt. Snodden blev rätt så bra tillslut, men jag är lite besviken på den ojämna trädspänning. Jag var så otroligt nöjd med mitt entrådiga garn och är lite ledsen att det inte blev fullt så bra när det var färdigt.
Kamel, tvåtrådigt. 109 gram, 570 meter.

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous toveb said...

Fast såhär på bild ser det faktiskt väldigt fint ut. Spännande också med kamlhår! Vad ska du göra med garnet?

July 24, 2010 at 10:24 PM  
Blogger Tina said...

Wow....

Spännande att höra bekymrena med tvinningen, jag kan mycket väl tänka mig att det är svårt att snurra sländan åt "fel" håll när man väl fått in knycken åt ett håll. Har själv för lite erfarenhet av stödda sländor (aldrig tvinnat med någon), men garnet ser iallafall fantastiskt ut!

July 24, 2010 at 10:54 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home