Tuesday, July 17, 2012

Hundhår

Hej!
Jag har fått två stora påsar med hår från Kuvasz resp. Leonberger men har ingen erfarenhet av att spinna av hundhår. Jag har stickat av Kuvasz på beställning, med det var nog uppblandat med något. Merino är min kvalificerade gissning. Ratio? Tja, det är mer än 50% voffsing, men jag vet inte!

Har någon här tips eller erfarenhet av ngt slag alls, av hund? Är det samma slags hår? Kuvasz har kanske 5-6 cm långa fibrer med några få hullingar har jag blivit informerad om. Kan jag utgå från att Leonbergern som har 8-12 cm långa fibrer också har hullingar i viss mån?

Alla tankar och idéer emottages tacksamt!  /Mi

4 Comments:

Blogger fale artut said...

Hullingar vet jag inget om dessvärre, men det skall vara borstat och kammat hår, inte klippt. På "Spinn, spinn, dotter min", kan man se många olika hundraser spunna. Jag har spunnit Schäfer, Collie och Portugisisk vattenhund, blandad med fårull. Schäfer och Collie är ganska så lika, collie blir fantastiskt fint efter tvätt och användning.

July 18, 2012 at 8:58 AM  
Blogger Ulltotten said...

Spännande, jo det är borstat hår jag har, och jag får kanske prova mig fram med blandningar. Kuvasz blir helt angoralikt och mycket lurvigt, och dessvärre flygiga småhår som gärna fastnar på andra underlag. Jag kikar på sidan du rekommenderade!
Tack!

July 18, 2012 at 1:23 PM  
Blogger fale artut said...

Jag blandade hundullen med fårull innan jag spann. Lycka till!

July 18, 2012 at 3:28 PM  
Blogger Åsa i Skuttunge said...

Jag har spunnit leonbergerhåret "direkt från marken" = alltså det som blev över i borsten efter borstningen direkt till handen och in i spinrocken. Det fungerade finfint, lättspunnet till och med. Lycka till!

July 26, 2012 at 7:34 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home