Sunday, December 25, 2011

Spinna tjocka garner

Jag lovade att sammanfatta artikeln ur Spin Off winter 2009 som handlade om att spinna tjocka garner, och nu har den värsta julstressen lagt sig, så här kommer det en liten sammanfattning av de viktigaste punkterna.

Först och främst så är det bra att definiera vad man menar med tjocka garner. Är det antalet meter/hg, hur många WPI det är, eller vilken stickfasthet som garnet ger?

Man ska även tänka på sin utrustning. Har du en spinnrock som är väl anpassad för att spinna tjocka garner? Det kan tex röra sig om hur stor spolen är (tjocka garner tar mer plats) hur stor tenöppningen är, hur stora krokarna är? Spinner man på slända så är det bra med en tyngre, större slända, eftersom en lätt slända slutar snurra tidigt om man spinner ett tjockt garn på den.

Valet av fibrer påverkar också det tjocka garnet, och här måste man tänka efter vad man ska ha garnet till. Är det ett tjockt tungt garn till en matta, eller till en tröja? Det ena garnet behöver vara slitstarkt, det andra lätt och luftigt. Ett sätt att få fram det ultimata garnet (lätt och luftigt, men ändå slitstarkt tex, kan vara att blanda olika fibrer).

En liten checklista:
  • Ställ in spinnrocken till att ge lite snodd per trampa, med starkt "pådrag", dvs en stor trissa och ganska mycket broms alt. hårt spänt drivband (beroende på vilken sors drivsystem spinnrocken har)
  • Trampa sakta - lite snodd är målet!
  • Spinn långa fibrer (de håller ihop även med lite snodd)
  • Förbered fibrerna noggrant innan, så är det lättare att spinna tjockt. Ju mer tid som går åt till att fippla med fibrerna vid spinnrocken, desto mer snodd hinner det komma in i garnet, och garnet blir antingen för tunt, eller får för mycket snodd och blir rep-aktigt.
  • Bestäm vilket sorts tjockt garn du vill spinna - ett fluffigt mohairgarn, ett flertrådigt garn, ett "lovika"-garn - alla kräver olika sätt att spinna på.
Ett lästips är även Paula Simmons Spinning for Sotftness and Speed, som vi skrev en del om till Spinncirkeln 2009. Det går att läsa om den i inlägg taggade med låg snodd.

Labels:

4 Comments:

Blogger Åsa i Skuttunge said...

Bra sammanfattning!

December 28, 2011 at 11:00 PM  
Blogger Tina said...

Tackar! :)

December 29, 2011 at 5:33 PM  
Anonymous Liisa said...

Håller med men har också en fråga - i sammanfattningen och i artikeln står att man ska använda en tung slända. Men när det tidigare gällde lågtvistgarner så var det bra med en lätt slända. Känner mig något förvirrad... Jag är hänvisad till slända när det gäller tjockare garner och har en superlätt och en supertung :)
Undrar också om det är någon som har lästips vad gäller fluffiga garner? Alltså garner som är tunna men fluffiga. Om bara själva garndiametern är ganska smal går den igenom min spinnrock men det kan ju fluffa...

January 6, 2012 at 3:48 PM  
Blogger Tina said...

Vad gäller slända så tänker jag så här: är sländan väldigt lätt, så kommer den sluta snurra efter bara några varv när man försöker spinna tjocka garner. Det är ju bra på så sätt att det inte blir för mycket snodd, men kan ju vara frustrerande annars. Du kanske kan testa på träffen imorgon, jag har sländor i lite olika vikter, så kan du prova dig fram till vad som funkar bäst. Jag har aldrig spunnit särskilt tjockt på slända, så jag har inte någon "optimal vikt" att rekommendera.

Vad gäller andra frågan så kan du kanske testa olika fibrer, som angora och mohair. Båda kan ju vara väldigt tunna, men fluffa till sig rejält. Ska fundera på om jag kan hitta någon artikel om just fluffiga garner.

January 7, 2012 at 7:19 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home