Thursday, March 03, 2011

Nya utmaningar

Jag beställde en slända från det sjunkande skeppet spinspiration. Den skulle enligt uppgift spinna tunt, 10 gram Greensleeves Vixen i "tulip wood" och skaft i mahogny, en liten sötnos...


Jag satte genast igång för att testa om det var sant att det skulle bli tunt (och om jag skulle klara av att hantera denna lilla lilla sak). För att det skulle gå lite lättare tog jag massam-ull (tidigare inhandlat hos Spinspiration) som jag vet har långa fibrer. Vet inte om det var rätt val, men det kändes som att om fibrerna är längre var det mindre risk att den spunna tråden skulle gå av och sländan hamna i golvet.


Tunt blev det i alla fall, även om själva fibern känns lite grov. På en kväll hann jag spinna 3 gram och 18,7 meter tvåtrådigt garn. Det ger ett garn med ca 620 meter på 100 gram. Helt ok tunt. Säkert går det att få ännu tynnre (som det heter på uppländska). Men många kvällar blir det om det ska bli garn till en sjal...

Var tvungen att googla lite på massam och hittade den här sköna posten. Traditionellt verkar massamullen ha använts för tillverkning av ytterkläder och lite grövre saker, så jag var inte helt ute och cyklade alltså. Jag ska nog göra något lite grövre garn, smart också att inte spinna så hårt ("lower twist angle") så blir garnet mjukare.
Min utmaning är att spinna. Det första är att få till ett brunt corriedalegarn i samma tjocklek och stil som det tretrådiga corriedale- och alpackagarn jag spunnit förut (för "bara" för ett och ett halvt år sedan).

2 Comments:

Blogger Elise said...

Jag spann istället ett tjockt garn av min massamull. Det var första gången jag spann i massam. Jag tyckte det var en alldeles underbar fiber. Jag har kanske 150-200 g kvar. Jag kanske ska prova att spinna tunt av det!

April 2, 2011 at 8:52 PM  
Blogger Tina said...

Det räknas väl helt klart som tunnt! Massamull är trevlig, den kan spinnas lite hur som helst. Just nu så spinner jag massam tunn-ish för att det ska bli ett tvåtrådigt vävgarn.
Det verkar bli bra iallafall.

April 8, 2011 at 7:22 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home