Friday, August 20, 2010

Dags för låååååånga fibrer

Hörrni, nu är vi definitivt på andra halvan av 2010!

Och det betyder att det övergripande temat nu är långa fibrer. Silke och lin är förstås lika självklara kandidater nu som bomull var det på temat korta fibrer :-)

Precis som med definitionen av temat korta fibrer kan vi utgå från Joy of Handspinnings beskrivning av ull för att avgöra vad som kan räknas som långfibrig ull, och där nämns: Cotswold, Wensleydale, Lincoln/Lincoln Longwool och Romney. I siffror kvalar ull som mäter runt 5-8,5", vilket motsvarar 12-21 cm (enligt samma källa som ovan), in som långfibrig. Jag tror att vi kan vara lite pragmatiska när det gäller fiberlängden, jag har inte mätt mina inköp av olika lånfibriga ullsorter nämnda ovan än, men vid första anblicken var jag tveksam om de är så långa som 12 cm.

Long wool-fibern är medelgrov till grov och ger ett slitstarkt garn med hög lyster. Vi har ju angorageten också, vars fiberlängd inte går av för hackor. När långfibrig ull beskrivs nämner man just likheten med mohair.

Jag skulle vilja lägga till Teeswater och Masham
(scrolla lite ner i länken för att se bild på en Masham) som är helt fantastiska. Hur är det med pälsfåret/gotlandsfår, har inte den ullen samma karaktär som långullen som den beskrivs på Joy of handspinning?

Det här var ju som sagt ull och min uppräkning ska absolut inte ses som uttömmande, utan fyll på i en kommentar till detta inlägg eller skriv eget inlägg!!

Vi återkommer med mer detaljerade inlägg på vardera silke, lin och lång-ull.

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home