Tuesday, February 16, 2010

Olika typer av stödda sländor

Tahkli

Thalklisländan finner man i stora delar av Asien, mellanöstern och Nordafrika där den används för att spinna bomull på. Det är en liten bottentyng slända med en smal ten som man spinner stödd i en liten skål i knäet eller på bordet. De har oftast en ganska liten trissa, med vikten centrerad, och de är tunga i förhållande till sin storlek. Spetsen på tenen är vass för att minska friktionen mot underlaget. Allt det här gör att en thaklislända snurrar väldigt fort, vilket gör att den passar bra till korta fibrer som bomull.



Ryska och tibetanska sländor
Den ryska sländan är en lite speciell slända. Den saknar trissa och har lite utseendet av en pil i trä. Den används traditionellt till att spinna garnet till de berömda orenburgsjalarna – stora spetssjalar som är så tunna att de går dra genom en vigselring. Fibrerna som används till det här är underullen från orenburggeten, vilken påminner mycket om kashmir. Den här tråden tvinnas sedan traditionellt med en kommersiellt spunnen silketråd. Principen för att spinna på en rysk slända är den beskriven ovan, och man lindar på garnet på sländan på de lägre delarna av sländan trots att den saknar trissa.
Metoden att tvinna på ryska sländor är dock lite speciell. Man spinner en slända full med kashmir och tar silketråden man skall tvinna med (det går naturligtvis bra att spinna två sländor full av vilken fiber man vill). Sedan lindar man dessa två trådar runt en annan, ofta lite större rysk slända, noga med att hålla sträckningen på trådarna lika. När man har allt garn man vill tvinna på sländan så börjar man tvinna garnet från sländan, genom att snurra sländan åt andra hållet mot vad man spann och dra ut de två trådarna från sländan. Man samlar sedan det färdigtvinnade garnet i en boll i handen.

Den tibetanska sländan påminner om den ryska. Den stora skillnaden mellan de två är att den tibetanska sländan har en trissa. Detta får främst följden att det går att linda på mer garn på en tibetansk slända. Trissan gör också att den tibetanska sländan snurrar något långsammare än den ryska men i gengäld spinner längre. Den lämpar sig därför för att spinna lite tjockare garn än den ryska sländan. Den används traditionellt för att spinna kashmir och jak.




Navajosländan
Navajosländan är en mycket stor stödd slända, en knapp meter lång med en stor trissa. Navajoindianerna använder den här typen av slända för att spinna tjocka garner till filtar och mattor. Man använder den även till att spinna tågvirke av olika slag. Navajosländan är särskilt lämplig för att spinna tjocka lösspunna garner. Man spinner på en navajoslända genom att stödja den mot golvet och rulla den uppför låret för att ge garnet tvist. Man kan sedan antingen spinna med ett enhandsdrag som beskrivet tidigare, eller stanna sländan och låta den vila mot låret medan man använder båda händerna för att dra ut fibrerna.


Akhasländan
Akhasländan är en liten slända som används för att spinna bomull som används för vävning. Man finner den i sydostasien. Närmare bestämt kommer den från akhafolket som lever i gränslandet mellan Kina, Burma och Thailand. Det är en liten lätt slända, som väger runt 10 gram. Den är mittentyngd, och trissan sitter alltså mitt på tenen.  Akhasländan är lite speciell på det sättet att den används både som en stödd och hängande slända. Man börjar spinna med den liggande horisontellt och stödd i handen medan man drar ut fibrerna i sidled. När garnet har tillräckligt mycket tvist för att hålla ihop släpper man sländan och ger garnet ytterligare tvist genom att släppa sländan och låta den rotera hängande.

Labels: , ,

5 Comments:

Blogger Åsa said...

Så himla snyggt Emmy! Har du alla de här sländorna i din ägo?? Grymt avis.
Börjar nästan tycka att det är dags för en träff med fokus på korta fibrer och stödda sländor :-D

February 16, 2010 at 5:39 PM  
Blogger Emmy said...

Tack!
Nej, jag har inte alla de där. Tyvärr. Jag skulle bra gärna vilja, och jag jobbar på det.
Helt klart dags för en träff! Jag har varit påväg att lägga ut en inbjudan hela senaste veckan, men har inte riktigt kommit så långt än....

February 16, 2010 at 9:03 PM  
Blogger Magdalena said...

This comment has been removed by the author.

February 17, 2010 at 8:45 PM  
Blogger Magdalena said...

Jag blir så sugen på att ha fler sländor! Har bara ashfords stora tunga student slända.

Någon som har tips på hur man själv kan tillverka en stödd slända på en tajt budget? Kanske med en gammal strumpsticka och cernitlera...

February 17, 2010 at 8:57 PM  
Blogger blueb3ll said...

Tack for jattefin artikel om stodda slandor. Mycket klar och tydlig och latt att forsta. Tack ocksa for videofilmerna som verkligen ocksa gor det lattare att forsta hur man ska göra. Jaaaa, visst blir man jattesugen pa att ha alla slandorna, men man far val dromma sa lange :o)

February 18, 2010 at 5:44 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home