Friday, February 05, 2010

Att spinna på en stödd slända

Även om det finns olika typer av stödda sländor är principen för att spinna på dem ganska lika. När man spinner på en stödd slända använder man så kallade långa drag, där man låter tvisten i garnet vara det som grabbar tag i de nya fibrerna och drar ut dem.

Fibrerna man använder skall som sagt gärna vara ganska korta, även om det går att spinna längre fibrer också på en supportslända. 




Lättast blir det att spinna av kardade fibrer. Kardrullar eller min personliga favorit, roving. De flesta av oss köper väl dock sina fibrer på topsband, och vill man inte ta fram kardorna och göra kardrullar eller roving så går det även bra att spinna direkt från topsbandet. Man får dock inte ett lika luftigt garn då. Skall man spinna från topsband är det lättast att göra det från ett veck. Man drar av en bit av topsbandet och viker det dubbel över fingret och låter fibrerna löpa ut från det vecket. 


För att börja spinna tag en bit färdigspunnet garn och vik det dubbelt. Fäst garnet runt sländans ten, nere vid trissan genom att dra ändarna genom öglan som bildas i vecken. Linda garnet några varv runt basen på sländan, och vira det sedan i spiral upp längs skaftet. Knyt ihop ändarna. Drag nu ut lite av fibrerna du skall spinna och dra dem mellan de två trådarna och vik dubbel. Snurra lite på sländan så att fibrerna fäster vid varandra så att fibrerna du skall spinna sitter ihop med garnet du börjar med.
Det här är ett lätt sätt att börja på. Man kan naturligtvis även börja med att spinna en tråd av fibrerna man tänkt spinna med, på annat sätt och använda det här garnet för att börja. Den klassiska ryska metoden att skapa sitt startgarn är att spinna av tippen på sländan. Man fuktar lite av ullen och håller den mot tippen och kan börja spinna utan att fästa den bättre än så, men den metoden är kanske bäst att spara tills man har fått till tekniken att spinna på en stödd slända.


När du på har fäst garnet vid sländan och har det i en spiral upp längs skaftet är det dags att börjas spinna. Sätt sländan i rörelse och låt den rotera lite.  Forma en liten cirkel mellan tummen och pekfingret och låt sländan rotera däri. Stanna den sedan och håll den upprätt.



Drag nu sakta ut ”fiberhanden”, i ungefär 45 graders vinkel från sländans spets och låt den tvist du gav garnet genom att snurra sländan gripa tag i fibrerna och dra ut dem. Här är det viktigt att man håller löst i fibrerna för att tillåta dem att lätt glida ut.

När du känner att tvisten inte längre räcker till för att dra ut mer fibrer, snurra sländan igen för att ge garnet mer tvist, och fortsätt sedan att dra ut fibrer. Upprepa det här ett par gånger tills du dragit ut armen så långt som känns bekvämt.

Korta fibrer behöver som tidigare nämnts ganska mycket tvist för att hålla ihop, så i det här läget är det ofta bra att snurra sländan lite extra för att ge garnet lite mer tvist innan man lindar på det.


Linda nu upp spiralen runt skaftet genom att dra lätt i det nyspunna garnet. Håll garnet i 90 graders vinkel mot basen av sländan och linda på det på skaftet längst ner vid basen. Lämna en tillräckligt lång bit för att åter kunna linda det i spiral upp mot tippen för att fortsätta spinna.


Sen är det bara att upprepa den här proceduren tills man har fyllt sin slända.


Labels: , ,

3 Comments:

Blogger Åsa said...

Snygga bilder! Och toppenbra instrux, nu är det bara att ge sig i kast med slända och fiber.

February 5, 2010 at 9:22 PM  
Blogger Tina said...

Jätteintressant Emmy! Jag ska försöka gräva fram min Spindolyn, som är det närmaste jag har en stödd slända.
Fast jag blir ju rysligt sugen på en ryss också.... :)

February 8, 2010 at 4:22 PM  
Blogger fale artut said...

Sitter här och kikar på min Spindolyn... Så bra inlägg Du har gjort!

February 23, 2010 at 6:37 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home