Friday, July 31, 2009

Kabeltvinnat

Nu har vi kämpat på med entrådiga garner i olika former, så det är dags att börja tvinna! Vi kan nog inte återanvända några av de tidigare trådarna eftersom varken lösspunnet eller slub det första man väljer att kabeltvinna ;-) Eftersom tråden man spinner ska tvinnas i två omgångar (andra gången åt samma håll som spinnriktningen) får man inte bara snål med snodden. Så för att börja satsade jag på en enhetligt (njaa, så nära jag nu kommer "consistent thread") spunnen tråd med hyfsad snodd i.


Jag har gjort ett 6-trådigt kabelgarn, det vanligaste är kanske 4-trådigt (2+2). Teoretiskt kan man ha hur många trådar som helst, men förr eller senare blir garnet kanske lite väl bylsigt, om man inte börjar med en "cobweb"-tunn tråd.

Just med den här fibern ville jag behålla färgpartierna, så jag kjedjetvinnade först. Även här ska man vara generös med snodden. Vad jag har förstått så här det i det nu man ska lägga till extra snodd till och med, vi strävar ju inte efter ett balanserat garn i det här skedet.


Och sen tvinnade jag dennna 3-trådiga åt samma håll som den ursprungliga spinnriktningen, det är då det blir kabeltvinnat:


Jag blev riktigt nöjd med resultatet, det blev härligt "bulky" och jag lade direkt upp 17 maskor på stickor 6 och stickade muddar till min son. En resårstickning med förskjutna maskor, eftersom det är udda antal maskor (Varv 1: *2r, 2a*, 1r - Varv 2: *2a, 2r*, 1a). Bara att sy ihop dem nu, på tvären. Hade jag tänkt efter före, skulle jag ha använt osynlig uppläggning och maskat av över två stickor. Men, jag kan uppenbarligen inte beskyllas för att vara smart :-p


Vi återkommer med lite lästips i ett separat inlägg.

Jag vill bara påminna att det aldrig är "för sent" att publicera vad man gjort i en teknik som vi tagit upp tidigare. Det är inte tänkt som en spinncirkel med fasta tidpunkter, mer än att Tina och jag har en plan att presentera något nytt ca varannan månad under 2009 (nästa år kan det bli ett annorlunda upplägg).

Trevlig helg!

Labels: ,

6 Comments:

Blogger Kiki said...

Ohh! Jag som hoppades på att det skulle bli kabeltvinning den här gången :D Jag håller just nu på att tesa ull till sockgarn som ska bli mitt första kabeltvinnade.

July 31, 2009 at 9:52 AM  
Blogger Åsa - "LaOsica" said...

Men vilken fantastisk lyckträff!
Jag håller på med ett till kabel-projekt, som också ska bli sockgarn :-)

July 31, 2009 at 10:36 AM  
Blogger Åsa i Skuttunge said...

Det är så trevligt att man blir lite "tvungen" att prova sån´t man tänkt att man skulle gör "nån gång"....och kabeltvinning är en av dom tekniker jag tänkt på: Perfekt!

July 31, 2009 at 4:42 PM  
Blogger fale artut said...

Jaha, nu förstår jag! Som jag har funderat.......
Låter inte helt omöjligt.....

July 31, 2009 at 4:47 PM  
Blogger Emmy said...

Ja! Kabeltvinnat! Det har jag velat prova länge och nu får jag ju en spark i baken till det. Kul :)

August 2, 2009 at 7:15 PM  
Blogger The Willow Fairy said...

Har varit lite dåligt med spinnandet sista tiden, men jag har de senaste två "uppgifterna" i bakhuvudet...

August 4, 2009 at 8:48 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home