Monday, June 01, 2009

Ny månad - ny teknik!

Nu kommer här introduktionen till den sista tekniken innan sommaren, och det blir också ett entrådigt garn (!). Alla ni som vill tvinna, lugn bara lugn, till hösten ska vi tvinna så det ryker!

Juni månads teknik är "slub yarn", eller thick 'n thin. Dvs ett garn som är både tunnt och tjockt.

"Slub"garn är ett garn där "slubsen" är tjockare områden som har mindre snodd i ett i övrigt tunnt garn med normal snodd. Det är ofta den sortens garn som nybörjare spinner, men som senare är svårt att göra kontrollerat. Ett köpegarn som ska likna handspunnet är ofta spunnet thick 'n thin. Slubgarn kan användas till det mesta, men eftersom själva slubben lätt fäller(pills) och är svagare än de tunnare partierna med mer snodd bör man tänka igenom slutprodukten innan man spinner. Det lämpar sig tex. inte så bra att ha -trådigt i varpen, då slubsen nöts i både solv och sked.

Längden på slubsen avgörs av fiberlängden. Spinner du ett garn med långa fibrer, blir slubsen längre. Ett garn med kortare fibrer ger alltså kortare slubs.

Det finns en väldigt bra sida med bilder på hur man spinner slub garn här. På bilderna syns tydligt att de tär fiberlängden som avgör slubsen, man drar ju ut fibrerna tills de flesta har hamnat i det tjockare partiet, och de fibrer som blir kvar bildar den tunnare delen på garnet.

Lästips: Varney - Spinning Designer Yarns
Videotips: Sit and Spin med Jacey Boggs (en video om hur man spinner diverse effekter i sitt garn, bland annat just slub yarn)

Labels: ,

2 Comments:

Blogger Åsa - "LaOsica" said...

Jag tänker på slub-garnet varje dag, men det har inte uppstått någon lucka i schemat ännu för att provspinna lite.

June 10, 2009 at 8:59 PM  
Blogger Åsa i Skuttunge said...

- jag förstår inte varför det ska vara så svårt att komma ihåg att prova det här!
Jag har inte heller lyckats än.

June 26, 2009 at 10:29 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home