Wednesday, April 08, 2009

Tips & tricks vid corespinning

Här kommer lite samlade tips som vi plockat ut från det vi läst, som en liten checklista för corespinning kanske:



  • Fibern som ska täcka coregarnet bör vara åtminstone så pass långt att det kan täcka coregarnet med 2 varv. Annars finns risk att fibrerna inte fäster ordentligt runt kärntråden. Ull, mohair och silke är fibrer som alla är tillräckligt långa för att använda utan att bekymra sig om fiberlängden.



  • Lyxiga och dyra fibrer kan användas till att klä coren. På så sätt slösar man inte lyxfibrer inne i kärnan på garnet, där de ändå inte syns.



  • Vill man ha ett styvt, hårt garn, ska man hålla fibrerna som ska täcka coren spända, då lägger de sig tätare runt coren, och garnet blir hårdare. Vill man istället ha ett lösare garn, ska man ha mindre spänning på fibrern.



  • Innan du börjar spinna bör spinnrocken vara inställt på den långsammaste utväxlingen. På så sätt har du mer tid på dig att arbeta med händerna, eftersom det kan vara en del ovana rörelser.



  • För att undvika att garnet får för mycket snodd, spinn coregarnet i motsatt riktning till den tvinningsriktning coregarnet har. (Tex, om coregarnet är S-tvinnat, så ska coregarnet spinnas Z.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home