Thursday, April 09, 2009

Corespinning på slända

Eftersom jag är mitt uppe i en flyttprocess, så har jag begränsad tillgång till spinnredskap. Jag blev alltså tvungen att testa att spinna denna omgångs teknik på slända, och det gick alldeles utmärkt! Ibland är det bra att bli tvingad att prova något, jag hade förmodligen annars bara tuffat på med spinnrocken som vanligt.

Så här gjorde jag iallafall: Jag tog ett litet garnnystan med ullgarn, och lite roving (mohair/romney blandning). Jag knöt fast garnet i kroken på sländan, och stoppade in garnbollen i tröjärmen, för att den inte skulle trassla för mycket. Sedan satte jag fart på sländan, och höll ullen/rovingen i höger hand. Jag försökte hålla fibrerna i 90 graders vinkel mot garnet på sländan, men det var svårt att få till. Samtidigt som jag matade ner garnet och sländan, så lät jag fibrerna lägga sig runt tråden:

Garnbollen ligger i vänster tröjärm, och fibrerna är upplindade runt höger handled, allt för att minimera trasselrisken. När fibrerna är runt tråden, matar jag ut mer tråd. När fibrerna börjar ta slut i hande, så nöp jag tag om tråden med vänster hand och drog ut mer fibrer:


Här kan man se att garnbollen rymt.... När jag har mer fibrer i handen så fortsätter jag igen. Kanske behöver sländan lite mer snurr.Här är det färdiga garnet. Jag tror att det är lite mycket snodd i det, det känns iallafall inte särskilt mjukt, och kanske höll jag för hårt i fibrerna när jag skulle låta dem lägga sig runt tråden. Men det gick iallafall!

Lite reflektioner:

  1. Det krävs mycket koncentration att testa något nytt : både höger och vänster hand har fibrer eller garn att hålla reda på.
  2. Arbeta med lite fibrer i taget, risken för trassel är stor nog som det är. Nästa gång ska jag testa att lägga garnet i en plaståse som jag sätter fast med gummisnodd runt handleden, då kan inte garnbollen rymma.
  3. En slända som snurrar långsamt, men länge är optimalt.
  4. På sina ställen blev det tunnt och jävligt, på andra klumpigt och konstigt, men det är bara att öva på!
  5. Jag testade faktiskt att både snurra sländan mot kärngarnets tvinnriktining och med (alltså både z och s), men jag kunde inte märka någon skillnad i garnets kvalitet.
  6. Det var svårt att få fart på sländan samtidigt som man skulle hålla reda på garn, fibrer, att det inte trasslar sig etc, etc. Jag tror att det är lättare på spinnrock. Men det har jag inte provat än, och tills dess så spinner jag coregarn på slända.

Hur gör ni?

Labels: ,

4 Comments:

Blogger The Willow Fairy said...

Bra tips, jag kommer att använda spinrocken, men det tar en stund tills jag har spunnit färdigt det jag hållerpå med nu - Bambu, vackert och glansigt - halt och flygigt. får se hur det blir.

April 9, 2009 at 11:44 AM  
Blogger fale artut said...

Det var bra gjort! Är det någon som vet vad man har sånt garn till?

April 9, 2009 at 11:55 AM  
Anonymous Ulricha said...

Imponerande!

Jag tänkte testa seed eller knot spinning. Räknas det till core? Det är väl samma sätt att spinna, fast man gör små (eller stora) knutar som man "föser" ihop...?

April 9, 2009 at 2:45 PM  
Blogger Åsa - "LaOsica" said...

Hur jag gör? Ja, jag håller mig till spinnrocken när det gäller den här tekniken ;-) Jag tror inte jag vågar mig på sländan, alldeles för mycket att hålla reda på för min del, hehe.

April 10, 2009 at 12:46 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home