Sunday, February 01, 2009

Vad ställs för krav på spinnrocken för att kunna spinna ett lågtvistat garn?

Spinnrocken bör gå mjukt och man ska kunna styra hur snabbt garnet dras upp på spolen. Drar spolen på för långsamt hinner man få in för mycket snodd, men drar den in på spolen för snabbt går garnet av eftersom det är mjukt med väldigt lite snodd.

Det finns många olika spinnrockar, och därför går det inte att ge generella instruktioner om hur du ska ställa in just din spinnrock för att spinna lågtvistat garn (eller någon annan typ av garn heller), utan det handlar om att man prövar sig fram för att hitta rätt inställningar på sin egen rock.

Eftersom vi vill få så lite snodd som möjligt i garnet måste rocken ställas in på lägsta utväxlingen och finjustera så att garnet dras in tillräckligt snabbt bara för att dra på precis lagom med snodd för att garnet ska hålla ihop.

Dubbeldrivna spinnrockar har drivremmen dubbelvikt som en åtta och går runt både vingens drivtrissa och spolens trissa och det kan vara svårare för en nybörjare att kontrollera hur snabbt garnet dras på spolen.

En enkeldriven spinnrock anses ofta vara lättare för nybörjare att kontrollera när det gäller hur mycket snodd som går in i garnet. Drivremmen går antingen runt drivtrissan på vingen (flyer lead) eller en trissa som finns på spolen (bobbin lead) På de enkeldrivna rockarna har man ett bromsnöre som man finjusterar för att kontrollera hur snabbt garnet dras på spolen och därmed hur mycket snodd man spinner i garnet.

Tramporna och hur man trampar är en annan aspekt som påverkar resultatet när man spinner. Det finns enligt Paula Simmons (Spinning for Softness and Speed bl a) två olika sätt att trampa när man spinner. Den ena metoden är att trampa på i ett konstant tempo och anstränga sig för att händerna ska hinna med i den valda takten. Den andra metoden är att låta fötter och händer arbeta koordinerat i jämn takt. Hon dömer dock inte ut någon av dem, utan konstaterar att de existerar. Det kan vara bra att reflektera över hur man själv gör. Tramporna är placerade och konstruerade på olika sätt på olika spinnrocksmodeller;
 • Enkeltrampa
  • Single-action
  • Double-action (man trampar aktivt med både tå och häl)
 • Dubbeltrampor (med dubbla trampor arbetar fötterna alternerande)
En liten checklista att använda sig av när rocken inte drar på tillräckligt snabbt:
 1. För liten ratio på trissan (dubbeldrivna rockar)
 2. Drivremmen är för lös (enkeldrivna rockar) eller hoppar av
 3. Dålig passform på spolen (den kan sitta för hårt, saknar kullager (? bearings) eller behöva oljas in)
 4. Smuts/gammal olja innuti spolen, eller på tenen
 5. Dålig passform på trissorna
 6. Tenöppningen (orifice) är för liten eller krokarna på spinnvingen är för små för det garn man spinner
 7. Drivremmen får dåligt grepp runt hjulet/trissan (diametern för liten/för tunt)
 8. Drivremmen är för löst spänd
 9. Fibrer har snurrat in på tenen mellan spolen och vingen
 10. Småfibrer har fastnat i krokarna på vingen


Ytterligare läsning:

Labels: , , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home