Thursday, February 05, 2009

Snoddvinkel

Dagens inlägg utgår från en bok skriven av Mabel Ross: The essentials of Yarn Design for handspinners, 1983, ISBN 0950729221. Mabel Ross var matematiker, och därför mycket intresserad av spinningens rent tekniska natur. Bli inte avskräkta nu, det är lite sifferprat och förkortningar, men det kan vara värt att titta igenom.

Snoddvinkel
Ämnet är snoddvinkel, eller twist angle på engelska, och det är den vinkel som fibrerna ligger i i garnet. Ju högre vinkel, ju mer snodd på garnet. Och eftersom vi strävar efter garner med låg snodd denna gång, så vill vi alltså ha garner med låg snoddvinkel, runt 10-15º ger ett mjukt garn.

Den lägsta möjliga snoddvinkeln på ett garn ligger runt 7º, den högsta ligger på runt 45º. Garnets karaktär påverkas mycket av snoddvinkeln, ett garn med hög snoddvinkel är starkt och hårt, medans ett med låg vinkel är mjukt och svagt. Enligt Mable Ross så är snoddvinkel en av de viktigaste faktorerna när det gäller garndesign och känsla för garnet. Ett garn med snoddvinkel 15º har samma känsla, oavsett om det är tunnt eller tjockt, entrådigt eller flertrådigt.

WPI-TPI
Det som däremot skiljer olika tjocka garner åt, är twists per inch (TPI). Om man mäter ett garns tjocklek i WPI (wraps per inch) så är ett garn tjockare ju lägre siffra WPI det har. Ett garn med 20 WPI behöver fler TPI än ett garn med 8 WPI för att få samma snoddvinkel. Ett exempel är att ett garn med snoddvinkel 17º behöver 3 TPI för 20 WPI och 1 TPI för 8 WPI). Längst ner i inlägget finns länkar för den som vill läsa mer om WPI.
"Therefore, to spin pleasant soft thick yarns they must be much less twisted than fine threads which need far more twist even though equally shoft. This explains why many spinners, especially those who tend to overtwist their yarn, find it easier to spin a pleasantly soft fine yarn than a thicker yarn, simply because a thin thread needs far more twist." p. 47

Kontrollkort


För att mäta hur mycket snoddvinkel man spinner i, eller för att mäta ett garn som man vill reproducera, kan man göra ett enkelt kontrollkort. Det finns beskrivet på engelska här.
Kortet används genom att man lägger garnet över vinklarna, och när vinkeln i garnet matchar vinkeln på kortet ser man vilken vinkel man spinner i. Det är lättare att se vinkeln om man spunnit fibrer i olika färger, men med bra belysning så går det även att se enfärgade fibrer.

Detta är så klart bara en åsikt, och det kan låta krångligt. Men det kan vara ett intressant sätt att lära sig kontrollera sin spinning, och användbart när man vill reproducera ett befintligt garn. För den som tycker det låter givande, kan jag verkligen rekommendera Mable Ross bok: The essentials of Yarn Design for handspinners!

Ytterligare läsning:WPI-
Leighs Fiber Journal
Diane Mulholland
Spindlicity

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger Åsa i Skuttunge said...

Intressant - vi får se vad jag kan hitta bland mina garner...jag kanse har en favorit vinkel...

February 5, 2009 at 11:47 PM  
Blogger fale artut said...

Jag har varit in på länken, kom till HJS Studio och där finns mycket mer att läsa förutom tillverkning av kort. Det verkar ganska smart, om man nu lyckas riktigt bra så att man är nöjd vill man ju gärna göra det igen!
Jag har läst om sockgarn och en hel del nyttigt.
Mera tips till spinnfolket!
Tack!

February 7, 2009 at 12:47 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home