Sunday, February 01, 2009

Låg snodd med slända

För att spinna ett lågtvistat garn, är sländans vikt av yttersta betydelse. Ett garn med lite tvist kan inte bära en lika tung slända som ett garn med mer tvist, och därför behöver man en lätt slända. Det är även viktigt att tänka på att allteftersom man spinner, så ökar den totala vikten på sländan med det garn som man virar upp, och det är något man får vara uppmärksam på. Om garnet börjar gå av, eller om man märker att man spinner med mer tvist för att förhindra att garnet ska gå av, är det dags att tömma sländan.

Sländans vikt och funktion
En rekommendation för tunna lågtvistade garner är half-ounce (ca 14 g.) För lite tjockare lågtvistade, 1 ounce (28 g).

Eftersom ett garn med lite tvist behöver just lite tvist, är det inte viktigt att sländan är en snabb slända. Tvärtom kan det underlätta om man har en slända som spinner långsamt, men länge. En slända som har en platt, bred trissa brukar ofta ha dessa egenskaper.

Övningsprojekt
Ett tips är att öva in denna nya teknik med hjälp av ett specifikt projekt. Bestäm vad du ska sticka/göra (sockor, halsduk, vantar). Spinn lite garn, som du tror passar till projektet, blocka det genom att hålla härvan sträckt över ånga (UTAN att bränna händerna), och börja sticka. Snart märker du om garnet är rätt spunnet för projektet du tänkt dig. Spinn lite till, ånga, och sticka. Genom att direkt använda upp det spunna garnet märker du fort om du skulle avvika från det du vill ha, och ser förbättringar och får kontinuitet i spinnandet. Och tänk inte på att projektet ska bli perfekt! Det är ett övningsprojekt, det är meningen att man ska lära sig.

Fiberförberedelse
Hur man förbereder fibrerna för lågtvist för sländspinning är till och med viktigare än när man förbereder för spinnrocksspinning, eftersom händerna är mer upptagna under spinnandet och inte kan lägga lika mycket tid på att fixa med fibrerna som vid spinnrocken.
Predrafta ordentligt, till ungefär 2-3 ggr så mycket fibrer som det färdiga garnet ska ha i tjocklek.

Det är även extra viktigt att se över drafting-triangeln vid lågtvistade garner. Genom att ha en bra triangel, så kommer fibrerna in jämnt, och det gör att garnet får mer styrka, än om de kommit lite huller om buller, även om det är lite tvist i garnet.

Om man ska spinna från topsband, så är det bra att dela bandet på längden flera gånger. Om man normalt delar bandet på längden 4 gånger för ett hårdare garn, så kan man nu behöva dela kanske 10 ggr. Ju tunnare band att spinna från - dessto lättare är det att kontrollera att det inte blir för mycket snodd.

Spinner man från kardrullar, så tänk på att karda mindre ull på kardan är vanligt. Det gör att det är mindre fibrer i varje rulle, och därmet lättare att kontrollera snodden, precis som med topsbanden. Man får pröva sig fram för att se vad som tycks passa bäst.

Långsamhetens lov
A och O är att spinna långsamt! Försök få igång sländan så den spinner jämnt, men långsamt. Jag brukar alltid sätta fart på sländan mot benet, men det är lätt att få för mycket fart på den då, och jag provar nu att sätta fart med fingrarna istället.

Denna worskhop är främst för entrådiga garner, men om man skulle vilja tvinna garnet så är det viktigt med jämn tvinning. Ett sätt att få jämn tvinning, utan risk för att de lösspunna trådarna ska gå av, är att tvinna med boll. Det kan man läsa om här.

Referenser:
Spinning soft yarn - Mary Spanos (Spin Off, Summer 2003)

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home