Tuesday, February 03, 2009

Paula Simmons enhandsmetod

Paula Simmons - Spinning for softness and speed
I den här boken introduceras man till en specifik teknik för att spinna entrådigt med extra lite snodd i; enhandsmetoden (the One-handed method). Man använder sig alltså bara av en hand när man spinner, vilket säkerligen kan kännas ovant för många. Dessutom ska man hålla i ullen suuuuuperlöst, så att det är spinnrocken som drar in allteftersom, i motsats till att mata rocken med fibrerna.


Man håller handen med flatan upp och ullen ligger löst i handflatan, det är nämligen i handflatan man har bäst känsel, och man använder bara ringfingret och lillfingret att väldigt löst hålla ullen. Tummen får alltså INTE vara med! En av Paulas elever satte fast en klädnypa på tummen. När man bemästrar tekniken kommer tumme och pekfinger med i bilden, enligt författarinnan.

Så här i början koncentrerar vi oss bara på att motstå instinkten att knipa åt ullen med tumme och pekfinger. Ungefär som att äta en munk utan att slicka sig om läpparna ;-)

För att lära sig den här tekniken är det lättare att jobba med ren ull än med ull som har fett kvar. Fet ull glider inte lika bra och jämt. Ta inte heller den billigaste ullen du har hemma liggandes bara för att den är just billig, det är viktigt att i början när man lär sig den här metoden att ha bra ull att arbeta med. Paula Simmons säger att den bästa ullen att arbeta med är den som är kardad i kardmaskin (hennes make säljer just sådana, har det med saken att göra tro?). Kardar man egna kardrullar på handkardor så går det alldeles utmärkt. Många av oss har säkerligen ull på topsband och då ska man vara riktigt noga med att predrafta ullen innan man börjar spinna.

Man måste också tänka på att inte ha för mycket ull i handen åt gången när man ska lära sig att spinna med den här metoden. Med lite mindre mängd (ungefär i storlek med en handkardad rulle) är det lättare att känna ullens rörelse i handen.

Nu är de flesta av oss nybörjare på just denna teknik och vi ska inte fundera så mycket över hur det resulterande garnet ser ut, det viktigaste är att man får in rätta känslan och verkligen klarar av att hålla ullen så löst att det känns som att den glider en ur händerna, utan att den gör det.

Lycka till!

Litteratur:
Paula Simmons Spinning for Softness and Speed (slut i tryck - det ryktas att den ska tryckas upp på nytt)

Labels: , , ,

2 Comments:

Blogger Åsa i Skuttunge said...

hmm vilken utmaning - men jag kan ju prova i alla fall...

February 4, 2009 at 11:48 PM  
Blogger fale artut said...

Fördelen med kardmaskin är ju helt klart med denna teknik det luftiga floret, som att spinna ett moln! har inte vågat prova än.....

February 5, 2009 at 5:30 PM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home