Thursday, April 19, 2007

Garnbyte

Garnbyte!
Ett garn säger mer än tusen ord, som det gamla ordspråket borde säga. För garn kan ju se så olika ut, beroende på vilka fibrer som är i det, hur man förberett fibrerna och hur man spunnit det.

Ett utmärkt sätt att lära sig mer om garn och garndesign är att se hur andra människor spinner. Därför tänkte vi ha ett litet garnbyte, som går till enligt följande:

Alla som deltar spinner 5 meter garn x antalet deltagare (år vi 10 deltagare spinner varje person 50 m garn).
Alla skickar in sina uppmärkta garnprov till koordinatorn
Alla deltagare får sedan ett prov på 5 meter från varje deltagare

Meningen med detta är alltså inte att man ska få tillräckligt mycket garn för ett helt projekt - även om man självklart kan använda garnet till vad man vill. Meningen är istället att få se exempel på vilket sorts garn man kan spinna utifrån de givna riktlinjerna, och även få chansen att prova nya tekniker.

Riktlinjerna kan skilja sig från gång till gång. Nu vid första försöket tänkte vi hålla det väldigt öppet:
Spinn garn av ull.

Du kan använda otvättad ull som du förbereder på valfritt sätt, eller köpta tops. En-trådigt, två-trådigt, boucle, kabelgarn... det är helt fritt. Huvudsaken är att så många som möjligt kan vara med och prova på.

En viktig sak med garnbytet är dokumentationen. Med varje 5-metersprov så ska det följa med en lapp där det står vilken fiber man använt, hur den är förberedd, hur man spunnit och på vad. Det är även värdefullt om du kan skriva lite om du blev nöjd med garnet, om du skulle gjort något annorlunda, vad du kan tänka dig att använda det till och så vidare. Allt som du tror bidrar till att andra människor kan lära sig av ditt spinnexperiment. Förpacka garnet och dokumentationslappen i enskild liten plastpåse för varje deltagare.

Låter det roligt? Det är det! Vi börjar 5 Maj, och alla som deltar skickar in sina uppmärkta prover till koordinatorn senast den 12 Juni. När alla skickat in, så packar koordinatorn om garnproverna och skickar tillbaks kuvert, med olika prover i till alla deltagarna.

För att underlätta arbetet med att skicka kuvert så ska även följande ligga med när du skickar in dina prover:
Din adress på en lapp som går att klistra över på kuvertet du skickade in (återvinning är bra!)
Frimärken som täcker frakten (räkna med att det är samma summa som dina prover var)
Alternativet är att du skickar med ett frankerat svarskuvert med adressen skriven på.

Anmälan är senast 1 Maj.

Frågor och anmälningar skickas till Tina

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

Links to this post:

Create a Link

<< Home