Thursday, February 04, 2010

Stödda sländor

Så har det hunnit bli februari och det är dags att dra igång årets spinncirkel, och under våren så är temat att spinna korta fibrer.

Ska man tala om att spinna korta fibrer kan man knappas undgå att komma in på stödda sländor. Dessa är historiskt sett använda i många kulturer där man arbetar med kortfibriga material såsom bomull och jak.

Det finns många olika typer av stödda sländor. Allt från de stora navajosländorna som man rullar mot låret till små snabbt snurrande tahkli-sländor. Den gemensamma nämnaren för alla stödda sländor är dock det att de har stöd mot underlaget när man spinner. Ofta använder man en liten skål att spinna i, men det finns även exempel på sländor som man stöder mot golvet eller i handen.

Stödda sländor passar särskilt bra till korta fibrer av den anledningen att de genom att de har stöd mot underlaget inte kräver att den nyspunna tråden skall bära dess vikt. Detta gör att det blir mindre påfrestning på garnet när man spinner med en stödd slända jämfört med en hängande slända. Korta fibrer kräver mycket tvist för att garnet skall hålla ihop och med en stödd slända behöver man inte oroa sig för att få in tillräckligt med tvist fort nog för att det nyspunna garnet inte skall glida isär.

I morgon fortsätter vi med ett inlägg som handlar om hur man spinner på en stödd slända.

Labels: , ,

1 Comments:

Blogger Åsa said...

Härligt Emmy! Jag har tre olika stödda sländor i mina gömmor. Ska bli kul att plocka fram dem och lite utmanande korta fibrer :-)

February 5, 2010 at 7:28 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home