Thursday, September 10, 2009

Kabelgarn

Så var det äntligen dags för mig också att göra debut på den här bloggen. Jag har spunnit en del av spinncirkelns uppgifter men inte riktigt kommit mig för att visa upp det. Men det kommer.

Kabeltvinnat garn är något jag velat prova länge men aldrig riktigt haft tålamod att ge mig på Så när det blev uppgiften i spinncirkeln blev jag glad över en knuff i baken att sätta igång.

Jag plockade fram en av mina favoritsländor, en Bosworth och började spinna. Jag började med att göra ett par små provhärvor. Jag ville ha ett ganska tjockt garn, runt 8 WPI, och i min enfald trodde att eftersom garnet blir 4-trådigt så skulle jag behöva spinna ganska tunt ändå. Det var väldigt fel. Mina första prover landade på 15 WPI, och jag har hela tiden fått kämpa för att spinna tjockt nog.


När jag väl insett hur jag skulle spinna delade jag upp min ull i fyra lika stora delar och spann fyra sländor fulla.


Och sen var det dags att tvinna. Och tvinna, och tvinna :-P Jag tvinnade ganska hårt första gången och kollade hela tiden att det var tillräckligt genom att låta garnet sno sig på sig själv då och då. Såhär i efterhand kan jag nog säga att jag kunde tvinnat ännu lite hårdare här. Och när första omgången tvinnande var klart så var det bara att plocka fram en lite större slända och så tvinna en gång till, med lite mindre snodd den här gången.


Resultatet blev en härva väldigt härligt garn! Jag är jättenöjd. Det blev precis som jag ville ha det. Lagom tjockt (!), lagom mycket snodd, och mjukt och gosigt men förhoppningsvis ändå ganska starkt eftersom det är kabeltvinnat. Det tog en väldig tid att spinna med det var det väl värt. Kabeltvinna är något jag kommer göra igen.

Kabeltvinnad merino
130 gram
130 meter
8-9 WPI

Labels: ,

4 Comments:

Blogger Anna said...

Åhhh, wow, ett så fantastiskt garn du gjort! Helt otroligt fint!

September 10, 2009 at 10:53 AM  
Blogger Tina said...

Det ser helt fantastiskt ut! Vacker färg, och vacker struktur, på bilden ser det ut som att du fått precis rätt med snodd på tvinningen.

Och jättekul att få se foton på hela processen, det ser så häftigt ut när du spinner med slända!

September 10, 2009 at 2:13 PM  
Blogger Åsa i Skuttunge said...

Det blev ju verkligen väldigt vackert och välgjort - som vanligt!

September 10, 2009 at 9:39 PM  
Blogger The Willow Fairy said...

Snyggt och härlig färg. Lien fråga från mig som inte är så haj på slända. Är det krångligt att fåöver garnet från sländan till stickorna? antar att man bör veva upp det rätt löst på sländan för att det ska glida över lätt Det ser behändigare ut än att nysta upp det.

September 12, 2009 at 9:43 AM  

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home